
16e FLY wheeler: de valkuil van storytelling: fake of true
14/02/2025
Leon Vliegen wil samen met FLY en jullie een ‘FLY WHEELER’ beweging laten groeien.
Een vliegwiel is een mooie metafoor voor diepgaande en duurzame verandering en groei.
Dat doe je niet in een vingerknip. Je brengt een vliegwiel op gang en in beweging. In het begin loopt dat wat stroef en kost het veel inspanning en energie. Eenmaal het op gang begint te komen gaat het alsmaar sneller en lijkt het meer en meer vanzelf te gaan.
FLY wheel is tevens het woord dat we bij FLY gebruiken voor ons ‘Leadership agility wheel’, of ‘FLY wheel’ zoals we het nu noemen.
Als je als leider optimale of goed genoeg beslissingen wil nemen is het belangrijk dat je jezelf geen verhalen vertelt die je wil geloven. Want dat doen we allemaal. En dat gebeurt niet zo bewust. (Helaas zijn er ook mensen die dat bewust doen en dan vooral om anderen te misleiden. Enige overeenkomst met delen van de huidige realiteit is louter toeval).
Indien de realiteit ons niet goed uitkomt of die we liever niet geloven dan zijn wij er allen goed in om een verhaal te fabriceren en te rationaliseren wat we willen geloven.
Gemotiveerd denken heet dat.
We hebben in vorige Flywheelers al stilgestaan bij de mentale en emotionele valkuilen die ons parten spelen bij het inschatten van de realiteit en het overdenken van keuzes en beslissingen. We zien onszelf graag als rationele beslissers en goede mensen die niet in al deze valkuilen trappen en perfect rationeel en moreel oordelen.
De verhalen die we verzinnen beschermen ons tegen de idee dat we dat niet zouden zijn.
Een goede manier om te vermijden dat je in deze valkuilen stapt en verhalen bedenkt is anderen en je team betrekken en inschakelen. Dit laatste was een van de geruststellende boodschappen van Daniel Kahneman, auteur van ‘Ons feilbare denken’, of ’Fast thinking, slow thinking’ en bekend om zijn onderzoek naar bias en heuristieken, ruis in het denken.
Samen kan je meer, op voorwaarde dat je de goede condities creëert. Condities die maken dat mensen op een open, onbevooroordeelde en veilige manier met elkaar in gesprek en discussie kunnen gaan. Op die manier verklein je de kans dat om in mentale valkuilen te trappen en vergroot je de mogelijkheid op goede gesprekken, keuzes en beslissingen.
Als ik over condities spreek denk ik ondermeer aan :
- een psychologisch veilige omgeving
- actief luisteren met open geest
- laat ‘niet weten’, het ongekende en onbekende toe
- laat twijfel toe ; ’ik weet het niet zeker’
- laat verwondering en oprechte nieuwsgierigheid toe
- schort je zienswijzen, overtuigingen, mentaal model van de werkelijkheid (al dan niet tijdelijk) op
- laat andere, vreemde perspectieven en zienswijzen toe
- laat ruimte om te onderzoeken en exploreren
- luister diepgaand
- stel open en krachtige vragen
- durf slim te experimenteren en leren
- straf mislukken niet af
- denk als een ECHTE wetenschapper : hypotheses vormen en onderzoeken of ze wel kloppen in de realiteit
- geniet van ongelijk krijgen, want dan heb je bijgeleerd
Ga voor jezelf eens na in welke mate, wanneer je dat doet of niet. Hoe kan je jezelf en je team helpen om dat meer te doen. Opbrengst gegarandeerd.